Ungdomsbedrift

Firmanavn og domene

Firmanavn er bedriftens juridisk navn og brukes blant annet i kontakt med det offentlige og i markedsføring. For å gi bedriften en tydelig identitet, er det smart å ha det samme navnet både som firmanavn og domenenavn (nettadresse).

Navn og profil

Firmanavnet er av stor betydning for bedriftens profil og image. Firmanavnet bør ikke kunne forveksles med navn på eksisterende bedrifter, domener eller varemerker.

For å få registrert en ungdomsbedrift, må den ha "UB" eller "ungdomsbedrift" foran eller etter navnet. For eksempel:

  • "Suppehjelpen UB" eller "Suppehjelpen Ungdomsbedrift".

Det er ulovlig å bruke AS, DA, ANS eller andre betegnelser (organisasjonsformer) på en ungdomsbedrift.

Når dere skal bestemme dere for et firmanavn, er det lurt å gjøre følgende tre oppgaver i følgende rekkefølge:

  1. 1. Sjekke om navnet er ledig
  2. 2. Registrere domenenavn 
  3. 3. Registrere ungdomsbedriften (i Ungt Entreprenørskap sin database og i Altinn)

Se filmen Smart start

(NB: Varemerkebeskytelse som beskrives i filmen er lite aktuelt for en ungdomsbedrift)

1. Sjekk om navnet er ledig 

Sjekk om navnet er ledig som firmanavn, domenenavn og varemerke i ett søk på www.navnesok.no

Alle ungdomsbedrifter blir registrert i Enhetsregisteret (ikke i Foretaksregisteret). Når ungdomsbedrifter blir registrert i Enhetsregisteret, så blir ikke firmanavnet til ungdomsbedriften beskyttet. Det kan i verste fall bety at to ungdomsbedrifter på to ulike skoler registrerer samme firmanavn. Dersom dere oppdager at dette har skjedd, så kan det være lurt å vurdere om dere vil endre firmanavn for å unngå misforståelser. 

2. Registrer domenenavn

Kundene deres forventer å finne ungdomsbedriften på nettet. Et domenenavn kan brukes til å lage nettside og til e-post. E-postadresse på eget domene gir et mer profesjonelt inntrykk enn en gratisadresse. 

Hvert domenenavn i verden er unikt. Når dere har funnet et firmanavn og domenenavn som er ledig, bør dere registrere domenenavnet med én gang slik at ingen andre tar det.  

Det er enkelt og raskt å skaffe seg et domenenavn, og det er billig. De aller fleste bedrifter i Norge velger et norsk domenenavn, altså et som slutter på .no

Folk har tillit til norske domenenavn, de er stabile, de signaliserer tilhørighet til Norge og norsk lov gjelder.

En ungdomsbedrift har to muligheter for å registrere sitt domenenavn:

  • Én av elevene i ungdomsbedriften som er over 18 år kan registrere UB-ens domenenavn direkte under .no  (eventuelt kan foreldre/foresatte stå som abonnent)
     Eksempel: firmanavn.no
  • Ungdomsbedriften registrerer domenenavn i kategorien uenorge.no  etter at ungdomsbedriften er registrert i Brønnøysundregisteret.
     Eksempel: firmanavn.uenorge.no

Domenet firmanavn.no kan dere videreføre etter at UB-perioden er over, mens firmanavn.uenorge.no blir slettet når UB-en avvikles.

Gå til Norid for informasjon om hvordan dere registrerer domenenavn. 

Bedrifter som skal registrere domenenavn, må gjøre dette gjennom en domeneforhandler. Det finnes mange domeneforhandlere i Norge. Noen tilbyr gratis domenenavn, mens andre tar betalt (fra 75 kr og opp). Sjekk tilbud og priser hos flere før dere velger. Oversikten finner dere HER
 

3. Registrer ungdomsbedriften

Gå til Stiftelse og registrering for å finne informasjon om hvordan dere registrerer ungdomsbedriften