Til hovedinnhold

Ledelse

Er du daglig leder i din ungdomsbedrift? Lurer du på hva som er det viktigste med å være en leder?


Hva gjør en god leder?

Å være leder er en bred og viktig jobb i en bedrift, og du jobber med mange ulike oppgaver hver dag.

En god leder

Mange tror kanskje at en leders viktigste oppgave er å bestemme hva som skal gjøres i en bedrift. Det er delvis sant, men det er mye mer enn det.

1. Får teamet til å jobbe mot et felles mål

Den viktigste oppgaven en leder har er å få en gruppe mennesker til å jobbe sammen mot et felles mål som skal oppnås.

Leder må få teamet til å snakke godt sammen og sørge for at samarbeidet går bra. Ditt team har ulike ansvarsområder og stillinger. Man kommer raskere til målet om alle får brukt sin kompetanse.

Sørg for at alle jobber mot målet, og at hele teamet vet hvilke mål skal oppnås.

2. Får teamet til å jobbe mot ulike milepæler


Når du vet hvilket mål må dere jobber mot, er det fint å sette seg milepæler. Et eksempel kan være at bedriften har som mål å vinne en konkurranse på fylkesmesterskapet. Det er stort mål som krever at dere jobber målrettet, og at dere faktisk får gjort alle nødvendige oppgaver og forberedelser i forkant av fylkesmesterskapet.

Lederens viktigste jobb er å holde alle i bedriften fokusert på de ulike milepælene og passe på dere får gjort oppgavene dere har bestemt hver uke.

Dagene på jobb varierer mye - noen dager er bra, og man har det veldig gøy med sine kollegaer. Andre dager kan det være motsatt. Alle kan møte motgang, og saker kan være vanskelige. En leders rolle er da å motivere teamet til å fortsette og finne løsninger på utfordringene som kommer.

Lytt godt - hva trenger ditt team? Lytt mer enn du snakker:)

3. Kjenner teamets styrker og er en god støtte

Lederjobben handler om at man skal støtte og hjelpe teamet mot målet man har satt, og bli godt kjent med personene som jobber i ungdomsbedriften.

Teamet består av personer som er ulike hverandre, med ulike styrker. Noen er kanskje mer strukturerte på jobb, mens andre er mer kreative. Sørg for at alle kan bidra med sine styrker. Ditt ansvar er at styrkene blomstrer, samtidig passe på at alle får prøve seg på noe som de kanskje ikke er så flinke til.

Alle personer er forskjellige og har ulike behov. Alle trenger å bli sett.

Ta godt vare på hver person i teamet ditt! Da vil de også ta vare på deg, og det er like viktig.