Til hovedinnhold

Mentor og nettverk

Gjennom mentor og nettverk får dere tilgang til andres ideer, kunnskap og erfaringer.


Hvor finner dere de gode hjelperne?

De fleste ungdomsbedrifter trenger samarbeidspartnere, men hvem kan hjelpe dere?

1. Finn ut hva dere trenger hjelp med

Dere må finne ut hva dere trenger hjelp med. Er det å få på plass finansiering? Finne en leverandør? Hjelp med produksjon? Innsikt og hjelp med innovasjonsprosessen? Bistand med å utvikle og teste produktet? Innsikt i markedstrender? Det siste nye innen forskning?

2. Så må dere gå på jakt og finne de gode hjelperne

Hvor finner dere de gode hjelperne?

  1. I deres eget nettverk. Det kan være venner, lærere, naboer, familie, bedrifter som foreldrene deres jobber i, folk dere jobber sammen med (type lørdagsjobb), folk i idrettslaget/korpset, osv.
  2. I lokalmiljøet. Kanskje lokale bedrifter, organisasjoner, butikker eller noen i kommunen kan være relevante for dere.
  3. I forskningsmiljøer. Ikke vær redd for å sjekke ut høyskoler, fagskoler, universiteter, vitensentre, museer og forskningsmiljøer som har spisskompetanse på det området dere jobber med. Ta kontakt med en foreleser, forsker eller student og still nysgjerrige spørsmål. De blir alltid imponert når unge mennester tar kontakt og ønsker innsikt i deres spesialfelt.

3. Avtal et møte

Når dere har funnet fram til de dere ønsker som samarbeidspartnere, så kan det være lurt å ringe eller stikke innom. Avtal et fysisk møte eller møte på teams, da blir det mer personlig. Ta gjerne med forretningsmodellen/-planen deres til første møte.

UE elev stjerne tips gronn

Verktøy for å avdekke nettverk

Når dere jobber med å få oversikt over deres eksisterende nettverk eller bygger nye nettverk, så har vi noen verktøy dere kan bruke:

Mentor

Alle ungdomsbedrifter skal ha en mentor fra arbeids- og næringslivet. Mentor skal være en støtte gjennom året, en dere kan diskutere med, en som kan stille spørsmål og gi råd.

Dere kan finne en mentor:

  • Innenfor egen bransje eller fagfelt.
  • Fra et område dere kan lite om selv.
  • Som selv har etablert egen bedrift.

Ressurser dere kan bruke sammen med mentoren deres:

Når mentor er på plass, så må dere registrere mentor på bedriftssiden deres.

I denne videoen deler gründer Magnus Øgård Meisal i FOMO WORKS AS sine tips om nettverksbygging.